Who is the father of political movement in modern Travancore

0 172

1) Which communist leader organized first labour union, Calicut Labour Union, in kerala

A) P Krishnapillai

B) A K Gopalan

C) EMS Naboothiripad

D) Dangae

ANS: A

2) Who founded Sahodara Sangham at cherai

A) Sri Narayana Guru

B) Kumaranasan

C) Dr Palpu

D) K Ayyappan

ANS: D

3) Who is the father of political movement in modern Travancore

A) K Kelappan

B) G Pasameswaran Pillai

C) Pattam Thanupillai

D) P Krishna Pillai

ANS: B

4) The famous saying ‘one caste, one religion, one god for man’ was given by

A) Sri Narayana Guru

B) Sahodaran Ayyappan

C) Poykayil Appachan

D) Chattambi Swami

ANS: A

5) Under the inspiration of Sri Narayana Guru, the SNDP yogam was came to existence on ____

A) 1900

B) 1901

C) 1902

D) 1903

ANS: D

6) The communal organization Nair Service Society was founded by Mannath Padmanabhan in the year ____

A) 1918

B) 1917

C) 1913

D) 1914

ANS:D

7) Who was elected as the first president of Travancore State Congress?

A) Pattom A Thanu Pillai

B) GP Pillai

C) Vakkom Abdul Khader Moulavi

D) K Kelappan

ANS: A

8) Who attended the Kakkinada congress and enlisted congress support in his fight for social justice?

A) K Kelappan

B) GP Pillai

C) Pattom A Thanu Pillai

D) T K Madhavan

ANS: D

9) Who was the founder of Sidhasramam at Alathur in Palakkad district

A) Brahmananda SIvayogi

B) Sri Narayana Guru

C) Vagbhadandan

D) Chattambi Swamikal

ANS: A

10) Sahodara Sangham was founded by K Ayyappan in the year

A) 1914

B) 1915

C) 1916

D) 1917

ANS: D

https://www.facebook.com/R3PSCAcademy/?ref=pages_you_manage
80%
Awesome
  • Design
Comments
Loading...